luni, 11 august 2014

Jurnal de Parga - Ziua 2

ZIUA 2

Străbatem Macedonia. Culturile au dispărut cu desăvârșire. Țara e muntoasă, multe serpentine și drumuri înguste. Verde închis totul, un aer de sălbăticie și natură primară. Adio spiritul organizat al sârbilor, totul respiră   pericol și nevoie de pază. Lucru dovedit și la graniță , unde controlul e foarte riguros, chiar se trag mașinile în afara carosabilului și sunt ciocănite , analizate la fir de păr. Suntem nevinovați, dar dacă ăștia ne găsesc vinovați? Dacă altcineva ne-a vârât ceva prin mașină? Idei de conspirații universale , imagini din filme și cărți se învălmășesc în scurte flash-uri, spaima comunistă mă încearcă o fracțiune de secundă, dar nu! Scăpăm nevătămați.

 Granița grecească. Facem cunoștință cu spiritul țării care ne așteaptă. E coadă lungă, toți vor să intre și doi polițiști transpirați fac doar semn lejer cu mâna și strigă’ Go! Go!’ Pronunțat exact așa. Nimeni nu ne înregistrează, nimeni nu ne ciocănește mașina, nimeni nu ne întreabă dacă transportăm droguri sau alte angarale! Puțin le pasă.

 Linia îngustă dintre țări se dovedește din nou vrăjită! Metaforă stilizată. Peisajul grecesc ne explodează realmente în față.  E solar în deplinătatea lui! O deschidere spre lumină și albastru, căldura revărsându-se din toate spațiile. Strălucește, luându-ne ochii! Totodată deșertic și plin de viață. Munți sterpi și pietroși,  colorați la poale, lanuri după lanuri, galben-copt și verde aprins, mov  de levănțică și flori. E țara florilor. Se cațără pe pereții albi ai caselor, se aștern de-a lungul autostrăzii, străjuiesc intrările regulate ale tunelurilor.  Aerul e limpede și fierbinte. Măreție picurată cu flori. Grecia antică și cea modernă răsărind din aceleași pământuri! Grijă extraordinară pentru detalii, într-un tablou plin de naturalețe. Lejeritate. De fapt, pare că grecii nu au făcut nimic intenționat. Dar cât de bine le-au ieșit toate! Nu știu unde e criza lor economică, pentru că autostrada e perfectă, casele sunt fără cusur în frumusețea lor parfumată de culori, irigațiile functioneaza în jeturi înalte de apă, cum nu am mai văzut, iar mașinile care curg fluent pe lângă noi sunt din atâtea țări, încât e evident că nu duc în nici un caz lipsă de turiști.

 Oprim la Maison hotel, în Chalkidona. Perfect.. Rafinată și minimalistă, camera ne așteaptă cu un citat minunat pe perete: “Cele mai importante lucruri din viață nu sunt....lucrurile!’’și două căni albe , pregătite, gata pentru a fi umplute.  Fluturii vacanței îmi alină sufletul și îmi fac o cafea sănătoasă, pe care o beau pe balcon, admirând albastrul piscinei, de unde răzbate muzică de plajă și auriul închis al lanurilor din dreapta. Încercând sa procesez vestea pe care Alex ne-a dat-o. Cazarea noastra din Parga...nu mai există! Tot în spirit grecesc. Lupt cu supărarea, încercând să mă alin cu frumusețea locurilor din jur, cu seninul vacanței noastre. E doar nebuna de viață, îmi spun, care încearcă să evadeze din patternul organizat în care am încercat să o vâr. E spontaneitatea însăsi! E haosul!  E  Grecia. Dar cât e de frumoasă!

 Cri: - E plin de lilieci pe aici! Uite, ce bezmetic zboară! Uite, caută părul tau! L-a  băgat pe GPS-ul  
          lui ca destinație finală!!
 
Și liliacul e spontan! Doar e grec și el!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu