luni, 11 august 2014

Jurnal de Parga - Ziua 1 ( iunie 2014 )

ZIUA 1

Astăzi e ziua cea măreaţă, dacă o banală zi de joi poate căpăta astfel de conotaţii. Ziua la care visam de vreo jumătate de an, vise elaborate şi dezvoltate, vise organizate şi sofisticate. Ziua plecării în vacanţă!!!
Fiind joi, începe totuşi ca o zi complet neoriginală! În felul ei . E destul de agitată şi condensată în două ore, fiindcă e premierea la şcoală. Nebunie, discursuri, flori, tocuri. Gata! Două ore nu pot dura totuşi la nesfârşit. Plouă cu găleata când  plecăm!

 Cristi e ca un cazan sub presiune. Tot  nu înţelege de ce  sărim direct din şcoală în vacanţă. Ar avea nevoie de o perioadă de acomodare, în care întâi să renunţe la compresii, să stea un pic, suspendat între două stări şi abia apoi să ajungă în faza de relaxare. Acum e năucit, oare e un stres în plus sau e zona de libertate absolută?  Drumul, întinzându-se la nesfârşit sub perdele de ploaie gri, efectul de bubble pe care îl are mereu maşina asupra noastră, muzica noastră preferată colorând micul spaţiu în care plutim suspendaţi de-a lungul şoselelor îşi fac încet-încet efectul! Ne relaxăm amândoi, începem sa glumim, să simţim realmente licăririle albastre ale vacanţei!

 Plouă continuu prin toată România. Cu intensităţi diferite, cu viteze variate. Înaintăm, ne croim drum pe şoseaua devenită uneori râu strălucitor. La Oraviţa, morile eoliene futuriste , uriaşe, încremenite pe culmile dealurilor nu fac decât să sublinieze irealitatea spaţiului pe care îl parcurgem. Unde suntem?!

 Cât de interesante sunt graniţele oamenilor! O linie. Dincolo de care limbile se schimbă, realmente peisajul e altul, suflul pământului îmbracă haine diferite. Pare a fi doar o formalitate, dar mie mi se pare că ţările însele au ceva specific, inconfundabil. Schimbarea e subtilă. Serbia e la fel de verde ca şi România. Dar fiecare lot de pământ e cultivat. Lanuri şi livezi, livezi şi lanuri. Mai puţin sălbatic ca la noi, mai îngrijit. Ordonat. E clar un alt ţinut!

 Ajungem la hotel Hamburg – Smederevo. Prima escală. Ploaia s-a oprit. E curat şi liniştit totul, ca după potop. Paşnic. Suntem în acel spaţiu magic care precede frumuseţea mult sperată a vacanţei. Recepţionerul nu ştie boabă de engleză, dar ne înţelegem pe baza de gesturi şi hârtii. Stresul s-a îndepărtat la ani lumină, râdem din nimic.

 Mă pregătesc pentru plăcerea acestei seri, jacuzzi-ul! Temeinic, căci fiecare punct al acestei vacanţe miraculoase a fost planificat cu multă grija! Nu degeaba mă consider organizatorul şef! Îmi înşir lumânările, spumantul parfumat, îmi pregătesc ciocolata şi cartea. Ah! Cât va fi de grozav! Apăs pe butoane. Nimic! Nimic! Oricât sucesc şi învârt, rezultatul e acelaşi. Nemernicii!!! Nu funcţioneaza!! Cât pe ce să îmi distrug pacea greu câştigata, dar mă redresez cu un efort titanic de voinţă, ca un boxer in ring si mă resemnez să fac o baie prelungită, în urma căreia îmi scade tensiunea şi mi se face rău! Dă-o-ncolo de baie!!! Mă târăsc în cameră şi , în răcoarea serii , îmi revin! Nu îmi mai trebuie din astea, zău!! Totuşi, mă hotărăsc să nu plătesc camera până nu fac scandal ! Am cărat degeaba lumânările?? Şi câtă pregătire, irosită în van!! Adică eu plănuiesc minuţios fiecare abur şi ei, sârbii ăştia , cu lanurile lor organizate, îmi strică agenda??!!

 Dimineaţa ne întâmpină cu soare şi frumuseţe. A venit vara! Abia astăzi, 20 iunie, în faţa acestui hotel, vara a venit! Fericită, mă îndrept spre baie şi apăs pe întrerupător. Cu un huruit puternic, jacuzzi-ul porneşte!! Incredibil! Funcţionează! Şi încă cum. Dar suciţi sunt aceştia, să pună întrerupătorul în afara băii! Las analizele de situaţie şi zdup! Mă arunc în spume şi vârtejuri, lăsând lumânările pe altădată. Ciocolata am mâncat-o de cu seara!  Relaxare perfectă! Cristi mă aşteaptă răbdător să îmi fac damblaua.

 Coborâm. Până eu încerc să discut într-o limbă necunoscută sârbului de la recepţie, Cristi duce bagajele la maşină. E duşat, parfumat, proaspăt, pregătit pentru un drum de 7-8 ore . A durat ceva pâna am  terminat la recepţie şi , fluturând chitanţa, am ieşit. Oroare!!! Stephen King!! Scăpat de sub supraveghere strictă, Cristi lustruieşte cu amor nebun maşina. Străluceşte toată, ca şi faţa lui, de pe care alunecă stropi de transpiraţie, căci e vară, nu?! Dar de ce freacă acoperişul maşinii, când noi urmează să străbatem două ţări???!! Apa îi picură de pe bărbie, tricoul e fleaşcă! adio prospeţime! Văd roşu!

 “ Nu puteai să îţi lustruieşti maşina înainte de a face duş??!’’ strig revoltată         ( propoziţie pe care o regret imediat, căci căldura provocată de frecare, plus soare sârbesc i-a pus o pâcla pe creier şi îşi scoate smucit tricoul şi se şterge ţărăneste cu el pe frunte şi pe piept! Da!! Acolo în parcare! Şi cică să îi dau altul!) ‘Imposibil!’, am început să ţip. Nu se poate umbla la geamantan. Aşa că se îmbracă înapoi cu cel folosit pe post de prosop şi plecăm. Scrâşnind!

Dupa 10 minute,  ne dăm seama că ne-am răsucit aiurea şi GPS-ul, turmentat de supărare ne duce înapoi în Romania, aşa că ne calmăm şi revenim la starea fengshuiana. Râdem. E vară şi e soare. Din fericire, tricoul lui Cristi şi-a revenit şi pare nevinovat. E fresh bon-bon! Maşina zburdă lucioasă şi imaculată pe autostrada sârbească.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu