luni, 11 august 2014

Intelectuali în căutare de maşină

          După ce Cristi a hotărât că maşina familiei e necorespunzătoare, din motive obiective şi necunoscute muritorilor de rând, ne-am pus pe adunarea banilor pentru viitoarea maşină. Am strâns ca furnicile, împrumutând din toate părţile, inclusiv de la fiul nostru, ceea ce, între noi fie vorba, a fost cam ruşinos, dar ce nu face omul pentru mofturile lui??!!
         A venit şi ziua mult aşteptată, în care s-a rostit ferm: Acesta e momentul!! Am vîndut rapid maşina cea necorespunzatoare unei prietene ( care a zis că se simte în ea ca într-un Mercedes!  Normal, anterioara ei maşina era un Tico! Ce înseamna perspectiva!!) şi am pornit căutarea. Întâi,   ne-am făcut tabele şi tabelaşe, cercetând în mod analitic şi sintetic Netul, pe baza de criterii şi aşteptări de baza. Pe baza principiului selecției prin comparație, am eliminat itemii necorespunzători, până am rămas cu mașina dorită. Un Passat gri din capitala țării! Eram gata să ne ducem până la capătul pământului dupa mașina visurilor, Bucureștiul părea la o aruncătură de băț!
        Cristi a purtat numeroase convorbiri cu proprietarul, stabilind că acela e neapărat un bucureștean cinstit și la locul lui, cu o poveste credibilă, mașina era a nevestei și stătea mai mult în garaj, așa explicându-se puținii kilometri înregistrați. Seara, în timp ce pregăteam munți de sandvișuri pentru că plecam la drum cu specialistul nostru personal, un prieten priceput într-ale motoarelor, am primit un telefon de la o cunoștință care ne verificase seria motorului la reprezentanță. Surpriză! Mașina avea portiere schimbate, părți revopsite, etc! Fusese bușită! În garaj, probabil.
         Nu ne venea să credem!! Așa oameni lipsiți de orice urmă de bun simț!!! Să încerce să păcălească niște bieți profesori provinciali, educatori ai tinerei generații în spiritul onoarei și demnității!! Incredibil!!!
         Ce să facem??!! Ne-am orientat rapid și am plecat spre Tg. Mures și Târnăveni, pentru a vedea două mașini minunate. Cel puțin, pozele de pe net erau minunate!!! Prietenul, la volan! În mașina lui, că doar așa fac prietenii. Te ajută la nevoie. Un șofer foarte bun , dar conducând și cu 150 la oră, făcând depășiri la fir de ață, calculate spontan pe bază de viteză, distanță și forța posibilului impact!! Stăteam în spate și mestecam furios la gumă, întrebându-mă dacă o să murim cu totul în  această încercare existențială. Dacă e marea inițiere pe drumul luminii sau doar o probă de adrenalina. Dacă nu era mai bine să stăm noi în mașinuța noastră veche , și în viață, și cu cont în bancă??!!
         La Târnăveni, apare proprietarul, spilcuit și tinerel, mare avocat zonal, după cum s-a recomandat singur, proprietar de pizzerie și alte cele. Mașina de un gri superb mi-a rupt inima de cum am văzut-o. Gata, eram gata să o cumpăr!!!! Până prietenul cu pricina, un Sherlock românesc al mașinilor a început să se învârtă ca un vultur în jurul ei, pescuind detalii aproape inexistente. Picățica asta dovedește că latura stângă a fost vopsită, iar ‘coaja asta de portocală’ dovedeşte indubitabil că  portiera din spate şi capota au fost revopsite, de asemenea. Îmi venea să îi dau în cap, mi-era clar că rămân fără mașină! Avocatul ,  mare șmecher, că el nu știe nimic, că pe el nu-l interesează vânzarea,  dacă nu o vrem , nu are nici o problemă cu asta, etc. Am plecat. Mă simțeam neputincioasă, era o lume sălbatică, vicleană, iar amicul nostru părea singurul capabil să se descurce în ea. Mă și imaginam cu o carte sub braț, încercând să lupt cu fiarele junglei. Pierind, bineînțeles. O altă mașină în     Tg . Mureş, aceeași poveste, dar nu mă mai interesa, inima îmi rămăsese la cea gri, la cea falsă. Cristi  se uita la mine ca la o lunatică și era evident de ce nu trebuie o femeie să cumpere o mașină! Femeile astea!!! Acasă!
         Peste două zile, un nou drum, la Cluj! Experiență palpitantă prin târgul de mașini. Ca o plimbare printr-o haită de lupi, gata să te atace la orice mișcare greșita. Sau mai degrabă șerpi, gata să țâșnească din iarbă. Criterii sigure de eliminare: ăsta arată prea șmecher, nu negociem cu el. Sigur ne bate într-ale marketingului.  Mașină adusă din Spania, nu! Carte de service albă, nu! Uite! Un nou Passat care corespundea. Nici nu am îndrăznit să sper. Am stat deoparte până specialistul nostru și-a făcut numărul. Nedescoperind decât o volantă schimbată, ce o mai fi și aia!! Gata, luăm mașina! Surpriză! Nu avea nu știu ce acte la ea! Dar să îi lăsăm niște bani acont. Hei, băiete! Cu cine crezi că ai de-a face??!!  Cu niște fraieri? Ne-am mai deșteptat și noi! Nici un acont! Dubios de-a dreptul!!!!
        Am plecat. Acasă, mare răzgândire mare. Passatul era o mașină prea uriașă. Reorientare rapidă spre un gabarit redus.  Nu m-am mai dus niciunde. Nu mai puteam de oboseală. Chestia asta cu mașina e de-a dreptul doborâtoare, zău! Dramatică! Rămăsesem fără Passatul meu iubit! Nu puteam să schimb macazul chiar așa. Eu investisem sentimente în chestia asta. Mă supusesem la încercări grele. Asta e. Am permis ca noua mașină să fie cumpărată fără importanta și savanta mea contribuție.
         Doamne ajută! Putem să ne întoarcem la viața noastră reală. La iluzia fericită că suntem niște oameni deștepți pe care nimeni nu poate să-i păcălească, datorită intelectului lor superior!! De fapt, am fost destul de isteți! Ne-am luat prietenul cu noi ! Ne-a dus mintea că nu ne duce!!! Pot să am încredere mai departe în judecata mea de mare valoare!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu